img1
img2
img3

Historie

De Spar is bij vele jongeren en jeugdigen vanaf 1938 een bekend begrip. De Spar was voor de tweede wereldoorlog het buitencentrum van de ‘Jonge Wacht’, na de oorlog van ‘Jong Nederland’. De ‘Jonge Wacht’ was, in Nederland, een katholieke jeugdbeweging, voortgekomen uit de Patronaten. De Jonge Wacht was een beweging die in veel methodische uitgangspunten leek op de verkenners (later Scouting), maar niet gebonden was aan strenge regels. Jong Nederland ontstond na de oorlog onder invloed van de Katholieke kerk. Jong Nederland, nu JongNL is in Limburg, nog steeds, een eigentijdse en springlevende organisatie voor jeugd- en jongerenwerk. Kijk voor meer informatie over JongNL op www.jongnl.nl.

De huidige vorm van De Spar kreeg het centrum in 1947 toen er stenen gebouwen op het terrein verrezen. Daarmee is De Spar een centrum met een historie van bijna zeventig jaar.

Wil je meer weten over de historie van De Spar klik dan op onderstaande titels. Het zijn pdf-bestanden gescand uit het boekje Buitencentrum De Spar Haelen.

De jaren 1930-1940

De oorlogsjaren

De wederopbouw

De jaren 1950-1997